O Nas

Metropolitan to restauracja, w której kluczową rolę pełni wołowina, dania azjatyckie inspirowane streetfoodem oraz klasyczne przepisy z całego świata.

_DSC2561.jpg

WOŁOWINA. Naszą uwagę kierujemy w stronę polskiej wołowiny od lokalnych producentów, którą sezonujemy „na sucho” w specjalnych szafach Dry Age do dojrzewania mięsa. Minimalny czas sezonowania to 28 dni przy udziale kontrolowanego przepływu powietrza, temperatury i wilgotności. Dzięki temu zabiegowi mięso pozostaje delikatne i kruche.

Z produktów zagranicznych posiadamy wołowinę Wagyu z Australii, którą wybraliśmy ze względu na jakość rasy i hodowli krów. Mięso jest bardzo soczyste ze względu na duży stopień marmurkowatości - równomiernego przerostu tłuszczowego.


 
_DSC25282 copy.jpg

STEAK ROCK. Do karty menu wprowadziliśmy specjalną selekcję mięs przeznaczoną do smażenia przez gości przy stoliku na rozgrzanych kamieniach lawowych. Kamienie typu steak rock nagrzewają się do temperatury 350 stopni Celsjusza dzięki czemu można na nich grillować produkty bez użycia tłuszczu.

AZJA. Szczególnie inspiruje nas kuchnia premium streetfoodu, którą charakteryzuje świeżość produktu oraz możliwość poznania lokalnych smaków i danej kultury.

ŚWIAT. W naszym koncepcie królują klasyki przepisów międzynarodowych. Stawiamy na uniwersalność oraz różnorodność wyboru.